Oldal kiválasztása

Nagyon aktuális és a téma bonyolultságát a laikusok számára is jól érzékeltető szakmai beszélgetést hallgathattak meg a résztvevők az online térben a Milton Egyetem szervezésében 2023. április 6-án, 14.00-tól „Új világrend, de milyen?” címmel.

A meghívott vendégek – azaz Csizmadia Ervin politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója; Szalai Máté, a Ca’ Foscari Egyetem posztdoktori kutatója, valamint Vasali Zoltán politológus, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa –- az orosz -ukrán háború kapcsán kibontakozó új nagyhatalmi, uniós, illetve tagállami szervező és működési elvekről, esetleges forgatókönyvekről értekeztek.

Az esemény moderátora – Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet kutatási igazgatója, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa – által feltett kérdések kapcsán a szakértők egyöntetűen megállapították, hogy egy átmeneti időszak részesei vagyunk, amelynek egyelőre nincs – és nem is lehet – kiforrott és következetes, illetve univerzálisnak mondható rendező elve, ami alapján kezelhető a kialakult helyzet, hiszen – több évtizeden keresztül – világszinten a békére voltunk „berendezkedve”.

A beszélgetésről készült hanganyag hamarosan visszahallgatható lesz az Egyetem honlapján.