Oldal kiválasztása

Kérdések és kételyek a kiutazással kapcsolatban

KI PÁLYÁZHAT?
Minden nappali és levelező tagozatos hallgató egyaránt pályázhat.
ELŐKÉSZÜLETEK ÉS PÁLYÁZÁS
Az Erasmus pályázathoz benyújtani szükséges dokumentumsablonokat ITT lehetséges megtalálni illetve minden egyéb, tanulmányokat igazoló anyagot a Hallgatói Információs Központban tudják beszerezni a pályázók.
NYELVTUDÁS
A gyakorlati nyelvtudás megléte elengedhetetlen, hiszen – bár minden alaposan elő van készítve –, az adminisztráció és az oktatás/számonkérés is a választott idegen nyelven történik.

Ezzel párhuzamosan természetesen a fogadóintézményekben az Erasmus-os diákokra jóval több időt és figyelmet szentelnek, hogy őket az új kihívásokra felkészítsék.

KAPCSOLATTARTÁS, SEGÍTSÉGKÉRÉS
Minden küldő és fogadóintézménynek vannak Erasmus koordinátorai, akik a kiutazás zökkenőmentesítésében próbálnak a hallgatók segítségére lenni.

Kinti és hazai diáktömörülések önkéntes alapon segítenek a kezdeti lépésekben, egyéb teendőkben. (ld. ESN) A Milton a fogadóintézetekkel természetesen aktív kapcsolatban áll, plusz a hallgatók e-mailben és telefonon egyaránt elérhetik az itthoni Erasmus munkatársakat.

KÖLTSÉGEK, FINANSZÍROZÁS
Az Erasmus egy ösztöndíj, amelyet a hallgató a pályázat elnyerését követően kap meg, ami ésszerű gazdálkodás mellett teljes mértékben fedezheti a kinti lét során felmerülő elkerülhetetlen költségeket (szállás, étkezés, utazás, egyebek) valamint több-kevesebb kulturális programot.

A helyi árakról (élelmiszer-beszerzési helyek, albérletek/kollégiumok) érdemes már az indulás előtt tájékozódni, mert településen, de még adott városrészen belül is óriási különbségek lehetnek.

PÉNZKERESETI LEHETŐSÉGEK, EGYÉB TÁMOGATÁSOK
Érdemes a kiutazás előtt kiváltani a nemzetközi diákigazolványt, hiszen ezzel számos kedvezmény és ingyenes szolgáltatás érhető el a célállomáson.
A külföldi fogadóintézetekben is működnek karrier centrumok, amelyeket felkeresve – országfüggően – lehetséges hivatalos diákmunkához jutni.
IDŐTARTAM, A KINT TARTÓZKODÁS HOSSZA
Általánosságban a köznyelv Erasmus félévnek hívja, amelyet ténylegesen oktatási félévnek kell számolni, ami nagyságrendileg 4-5 hónapot jelent. Ez az idő bőven elégséges a beilleszkedést követő nemzetközi környezetben átélhető élmények maradéktalan megszerzésére, a nyelvtudás bővítésére, a kapcsolatrendszerünk építgetésére.
HAZAI TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA
Az Erasmus program során a hallgatónak a kint teljesített tárgyait, amelyek a Zsigmondos tematikában is szerepelnek, teljes mértékben elismerjük. Így az előírásokat betartva a hallgató az eredeti tanterve szerint haladhat.