Oldal kiválasztása

Mindennapi olvasás mottóval szerveztünk rendezvényt (2023.03.09.) a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Körúti tagkönyvtárával közösen.

A rendezvény fővédnöke Dr. Fodor Péter főigazgató úr volt, aki több mint 20 éve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója és több évtizede a budapesti kulturális élet meghatározó alakja.
Az olvasás napjainkban még mindig egy aktív szabadidős tevékenységnek minősül, melyet sokan, sokféleképpen művelnek. Ennek alapjait hasonlóan eltérő módon szerezzük, mely vagy olvasóvá tesz, vagy nem. Ennek megerősítését tűztűk ki célul a rendezvény megszervezésével. Az esten Péterfi Rita, Dienes Éva, Kiss Katalin és Laki Ildikó vett részt.
Különböző helyekről, különböző szakemberek, akik egyben egyetértettek; olvasni jó, olvasni kell, az olvasás érték. Péterfi Rita évtizedek óta olvasáskutatással foglalkozik, kutatások eredményeinek alapján értékelte az olvasás korunkbeli helyzetét. Dienes Éva a gyerekek oldaláról tekintette a témát, szintén évtizedes tapasztalattal rendelkezik e területen és kiválóan ért a gyerekek nyelvén. Laki Ildikó egyetemi oktatóként – könyvtáros végzettséggel is rendelkezve – a hallgatói,
felsőoktatási oldalról vizsgálta a témát, hiszen ez az utolsó olyan lehetőség az oktatásban, ami még az olvasás szeretetét elindíthatja.
Mindannyian egyetértettünk abban, hogy az olvasási szokásaink meglehetősen átalakultak, a hagyományos és az online formában történő fogyasztás egyaránt jellemző a
könyvolvasók körére, illetve az is, hogy már nem a könyv formájára kell fókuszálni, hanem inkább a tartalomra. A ki és hogyan olvas pedig amorf módon változik, alakul.
Egy kellemes délutánt tudhattunk magunkénak, ahol a sok résztvevővel oszthattuk meg elképzeléseinket, tapasztalatainkat.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt!

Laki Ildikó docens (Milton)