Oldal kiválasztása

Egy szakmai konferencia legfőbb gondolatai

2023. december 6-án szakmai konferenciát szerveztünk napjaink oktatási kérdéseiről. Meghívott vendégeinkkel, mint oktatási, oktatáskutatási szakemberekkel arról folytattunk beszélgetést, hogy vajon mi az oktatás legfőbb problémája, milyen kihívás előtt állnak az intézmények, a szakemberek, valamint a diákok, a hallgatók, s mit jelent a változtatás szükségszerűsége és miként valósítható meg.

A 21. század egyértelműen a változások időszaka, amely a gyors reagálásokra is lehetőséget adhat, az állandó változások talaját sem hagyja figyelem nélkül. A beszélgető partnereink – Bárdi-Farkas Beáta, Bodri Erika, Gebauer Ferenc, Nahalka -István és Nyíri-Nagy József István – különböző aspektusból mondták el véleményüket a rendszer problémáiról, a javítandó területek köréről és a megrekedt állapot változtatásának lehetőségeiről. A jövő sok feladatot tartogat mindenki számára ez mindenképpen elmondható az egyes vélemények alapján. A kérdés már csak az, vajon ki fogja és tudja majd végrehajtani őket. Dilemmáink valósak, azaz számos problémával küzdünk, legyen az a PISA jelentés eredménye alapján megismert valóság, a továbbtanulás kérdése, vagy a sajátosságok figyelembevétele.

A beszélgetést követően a hallgatóság soraiból rengeteg kérdés, hozzászólás hangzott fel, melyek mindegyike arról tanúskodott – az oktatási kérdések -intézményi válaszok megfelelő egymáshoz illesztése elengedhetetlen szerkezeti elemmé kell váljon a következő években, évtizedetekben.