Oldal kiválasztása

A Milton Friedman Egyetem és az Önkéntes Szemle online folyóirat közös együttműködésének eredményeként került sor 2023. április 19-én a ”Kihívások és lehetőségek – a hazai önkéntes szektor helyzete a covid-19 járvány után és egy gazdasági válság elején” elnevezésű konferencia megtartására.

A rendezvény résztvevőit a házigazda egyetem nevében Dr. Szatmári Péter egyetemi docens, általános és közkapcsolati rektorhelyettes köszöntötte; majd a programban foglaltaknak megfelelően Dr. Kecskés Péter a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának főosztályvezetője megnyitója, illetve Bartal Anna Mária az Önkéntes Szemle főszerkesztőjének köszöntő beszéde következett.

Maga a konferencia szakmai része a téma sokrétűsége miatt négy plenáris előadással és az azt követő panelbeszélgetések formájában zajlott le.

Az első blokk „A COVID-19 járvány után – hatások és megoldások” gondolatkörre épült.

Dr. Fényes Hajnalka (közgazdász-szociológus, egyetemi docens, Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék) előadásában kitért a civil-nonprofit szervezetek reziliens képességének fontosságára, illetve az új – bizonyos esetekben online módon is kivitelezhető– önkéntességi formák megjelenésében mutatkozó potenciálra is.

Az előadást követő panelbeszélgetés moderátora Dr. Laki Ildikó (főiskolai docens, Milton Friedman Egyetem), míg a beszélgetés résztvevői Fábián Sára (Amigos Alapítvány) Simon Ádám (H+Média Egyesület) és Tóthné Almássy Mónika (KórházSuli Alapítvány) voltak.

A második részben Dr. Perpék Éva (szociológus-közgazdász, tudományos munkatárs, Társadalomtudományi Kutatóközpont) „Az önkéntesség gazdasági ereje – Ingyen munkaerő-e az önkéntes?” című előadását hallgathatták a résztvevők.

Az előadó az önkéntességet immáron társadalmi jelentőségén túli nézőpontokból is górcső alá vette és alapvetően az önkéntesség és az önkéntessé válás költségeit vizsgálta a gazdálkodás, illetve a támogatások felhasználása tekintetében.

Az ehhez a témához kapcsolódó panelbeszélgetést Nagy Réka (Fesztivál Önéntes Központ igazgatója) vezette, beszélgetőpartnerei pedig Kiss Gyöngyvér (Civil Impact), Csobay Krisztina (Zöldövezet) és Szendrei-Virág Zsófia (Ragyogók-Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa) voltak.

A kávészünetet követő harmadik blokkban Dr. Dorner László (pszichológus, egytemi adjunktus, Eszterházy Károly Egyetem, Pszichológia Intézet) előadásában a „Lesz-e elég önkéntes? – a gazdasági válság hatása az önkénteseket foglalkoztató szervezetekre és az önkéntességre: kihívások és megoldások” témakörét járta körbe.

Az előadó felvillantotta a szolgáltatásokat nyújtó civil-nonprofit szervezetek harapófogó-helyzetbe kerülésének problematikáját, illetve a feltehetően járható önkéntesmenedzsmenti megoldásokat is.

A korábbiakhoz hasonlóan ezt a blokkot is panelbeszélgetés tett teljesebbé, amely – az előadó vezetése mellett – Nagy Zoltán (Mendékház Alapítvány), Le Kim Evelin (Indahouse Hungary), László Miklós (FIRE Pécsvárad) és Karagich Bálint (Hungárián Youth Association) között zajlott.

A rendezvény záró panelében maga az előadó, illetve a panelbeszélgetésben résztvevők még további érzékeny és érzékenyítő, de egyben hangsúlyos téma kifejtésére vállalkoztak.

A téma bevezetését Dr. Bartal Anna Mária ( szociálpoltikus-szociológus, az Önkéntes Szemle főszerkesztője) a „Rendszeres vagy epizodikus önkéntes? – avagy az önkéntesség Janusz arca” című előadása szolgáltatta.

Az előadás az epizodikus önkéntesség jelenségéről, annak társadalmi- egyéni és szervezeti hatásairól szólt és arról a kihívásról, hogy a rendszeres és epizódikus önkéntesség mit jelent a civil-nonprofit szervezeteknek és mit maguknak az önkénteseknek

Az ehhez kapcsolódó panelbeszélgetést maga az előadó vezette, és ebben a blokkban Nagy Réka (Fesztivál Önkéntes Központ) Szíj Barbara (Budapest100) Perényi Szilvia (Testnevelési és Sporttudományi Egyetem) és Gál Andrea (Nem adom fel Alapítvány) voltak a beszélgetőpartnerek.

Összességében elmondható, hogy a meghívott szakemberek segítségével a konferencia résztvevői sokkal nagyobb rálátást kaphattak a hazai önkéntes szektor helyzetére, annak kihívásaira, sokrétű összetevőire.