Oldal kiválasztása

A Milton Friedman Egyetem gondozásában megjelenő Szabad Piac folyóirat eddig publikált számait mutatták be a szerkesztők október 20-án Budapesten, az Aranytíz rendezvényközpontban. Soós Eszter Petronella szerkesztő volt az est házigazdája.

Szatmári Péter rektorhelyettes üdvözölte a bemutató résztvevőit, és beszélt a Szabad Piac jelentőségéről, kapcsolódásáról a hazai szakmai közélethez és a Milton Friedman Egyetemhez, illetve kitért arra, hogy az elmúlt három évben egy kisebb think-thank alakult a lap körül.
Csepeli György főszerkesztő beszélt a lap küldetéséről, a célokról, az eddig tárgyalt témákról (mesterséges intelligencia, bizonytalanság kora, az algoritmusok szerepe, a tudás kérdése, fenntartható fejlődés), tapasztalatokról.
Szűts Zoltán felelős szerkesztő kiemelte, hogy a lap jelentős tudományos diskurzust indított, ami annak is köszönhető, hogy tematikus számok folyamát jelenteti meg, és nem csupán az éppen aktuális, a társadalmat foglalkoztató jelenségekre reflektálnak a szerzők, de a folyóirat rovat struktúrája is támogatja a párbeszédet.

A reflex rovatban ugyanis azon tanulmányok jelennek meg, amelyek az előző számok cikkeivel folytatnak diskurzust. Molnár György
szerkesztő szólt a tudományos folyóiratokkal szemben támasztott követelményekről, az elmélet és a gyakorlat viszonyáról. A lapbemutató azért is szokatlan formátumú volt, mert a szerkesztők az előzetesen meghívott és megjelent szerzőket (Demeter Mártont, Fodor Andreát, Karl Évát, Kerekes Sándort, Kiss Dávidot, Mihalik Juditot, Nyári Gábort, Ropolyi Lászlót és Simon Sárát) bevonták a diskurzusba, beszéltek a cikkeikről és a crowdsourcing módszerével a következő számok témáját is rögzítették.

Szűts Zoltán felelős szerkesztő