Oldal kiválasztása

Ez évben 49. alkalommal rendezték meg Európa egyik legpatinásabb filmfesztiválját Rotterdamban (Rotterdam International Film Festival). A fesztivál mindig is kísérletező kedvéről volt híres, a válogatás szempontjaiban mindig érvényesült az az elv, hogy sokféle táj, kultúra, identitás megjelenítését reprezentálják a filmek, amelyek gyakran tabudöntő, szubverzív témákat karolnak fel.

Idén sem volt másképp. Magam a Fipresci-zsűri tagjaként két szekció, a Bright Future és a Voices filmjeit láthattam és kifejezetten izgalmas munkákkal találkoztam.
Érdekességet jelentett, hogy a hagyományos szabályokat azzal is lazították a rendezők, hogy szándékosan nem tisztelték a műfaji határokat. A programban együtt versenyzett dokumentumfilm és játékfilm, a művek hossza is igen eltérő volt. Többségében Ázsiából, és Afrikából származtak a versenyfilmek.

A legérdekesebb kategória az úgynevezett Tiger Competiton, amelyben pályakezdő filmesek versengenek, és az itteni fesztiválsiker valóban lökést adhat számukra a folytatáshoz.

Régebben az azóta világhírűvé lett Christopher Nolan is díjazott volt e kategóriában.

Dr. Mátyás Győző, a zsűri tagja