Oldal kiválasztása

A Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának, a Magyar-Kínai Fiatalok Baráti Egyesületének, valamint a Milton Friedman Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Tanszékének soron következő – Eurázsia Kerekasztal elnevezésű- közös beszélgetésére 2023. április 28-án került sor.

A szervezők – azaz a Milton Friedman Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Tanszéke, valamint a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja – ezúttal is közérdeklődésre számot tartó témát választottak.

A „Kapurégiók és ütközőpontok Belső-Ázsiában a 21. században” című rendezvény helyszínéül ezen alkalommal a Metropolitan Egyetem szolgált.

Dr. Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem általános és közkapcsolati rektorhelyettese ezúttal moderátori, illetve kérdezői szerepkört töltött be és beszélgetőpartnereivel – Bernek Ágnessel, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ Geopolitikai Kutatócsoportjának vezetőjével, valamint Csicsmann Lászlóval, a Széchenyi Egyetem dékánjával geopolitika szemszögéből vizsgálták meg mindazon regionális gazdasági, és biztonsági folyamatokat, amelyek Eurázsia jövőjére is nagy befolyással bírnak.

Az érdeklődők között voltak a Milton Friedman Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Tanszékének hallgatói is, akik így közvetlenül is választ kaphattak többek között arra, hogy milyen forgatókönyvek szerint alakulhat a térség jövője a különböző geostratégiai törekvések hatására.

Bizton állítható, hogy ezzel a kérdéskörrel nem lehet eleget foglalkozni és számos dolog még a beszélgetés ellenére is megválaszoltalanul maradt, de legalább ez egy későbbi rendezvény apropóját adhatja.