Oldal kiválasztása
A Milton Friedman Egyetem és a Humán Szakemberek Országos Szövetsége (HSZOSZ) együttműködésével 2023. május 18-án került megrendezésre – az Innovatív HR Megoldások programsorozat keretében, valamint a Milton Konferenciák részeként– „A képzés, fejlesztés, karriermenedzsment élenjáró gyakorlatai” című konferencia.

A közösen szervezett szakmai találkozók – kéthavi rendszerességgel- immáron 5 éve zajlanak, és ez utóbbi rendezvény az idei évad záró alkalmaként újabb lehetőséget adott a XXI. századi HR, valamint a legkorszerűbb szervezetfejlesztési megoldások kifejtésére, a téma szakmai közönséggel való megvitatására, valamint keretet nyújtott a tapasztalatok, gyakorlatok – workshopok keretében történő- bemutatására.

A rendezvény kezdetén a konferencia sorozat iránt érdeklődőket a program házigazdája Dr. Hárskuti János, a Gazdaság és Menedzsment Tudományok Tanszék vezetője köszöntötte.

A konferencia központi témájának körbejárását Szendrák Dóra (szociálpolitikus és mentálhigiénés szakember) a Regionális Civil Központ Alapítvány ügyvezető elnöke – a „Hogyan vonzható be és fejleszthető a potenciális munkaerő? Innovatív módszerek a munkaerőpiaci integrációban”című előadásával – kezdte meg.

Előadásában kitért a – hátrányos helyzetű – munkavállalók beválási esélyének növelése, illetve a fluktuáció csökkentése érdekében kidolgozott újszerű módszertanunkra, amely elsősorban a tevékenység alapú kompetenciaméréssel, valamint az erre épülő személyre szabott támogatással nyújt megoldást a munkaerőpiacon való sikeresebb helytállásban.

A megfelelő kompetenciákkal és képzettséggel rendelkező munkaerő megtalálása és megtartása „közös érdek”, amely a gazdaság versenyképességének növekedéshez éppúgy hozzájárul, mint a gazdálkodó szervezetek humán erőforrásának biztosításához.

Az előadások sorát Dr. Merényi Attila (SSD coach) a Merényi és Társai Kft. ügyvezetője folytatta. A „Középvezetők sikeres online és offline fejlesztési módszerei ”című előadásában rámutatott az általa 2022 nyarán kifejlesztett SSD coaching módszertan tréning és coaching folyamatokban fellelhető hatékonyságára, majd ennek gyakorlati bemutatására is sor került – az előadásokat követően – a „Vezetői tréning és coaching – Ütős megoldások” elnevezésű workshop keretében. A coaching folyamat az egyéni sikersémák keresése mellett, a boldog gyerek -, illetve az egészséges felnőtt állapot elérése érdekében az egyénben lévő harcos felélesztésére törekszik, bevetve akár a stresszkezelés során a levezetéses ütéseken alapuló gyakorlatokat is. Ennek megtapasztalása érdekében a közönség soraiból a bátrabbak ténylegesen „kesztyűt is húzhattak” és kipróbálhatták az energia elvezetésének eme áldásos hatásait.

A következő előadó Filák Péter, a Games for Business partnerkapcsolati és értékesítési vezetője volt, aki a „Shift happens, avagy miért nem fenntarthatóak a vállalati képzések?” című előadásával a soron következő workshopjának ráhangolódását is elősegítette, és az elméleti résszel magalapozta  a később bemutatott „gyakorlatot” is. Szó esett többek között a „játékosítás” munkavállalók fejlesztésében és megtartásában, valamint az online játékok információátadásban és visszamérésben betöltött szerepéről.

A konferencia záró előadására Vasas Anikó, az Aeroplex Kft. HR igazgatója tolmácsolásában került sor, „Életpályamodell és karriermenedzsment az Aeroplex Kft.-nél” címmel.

Előadásában említést tett arról, hogy a repülős életpálya megismertetése, a légiipari szakmák népszerűsítése kihívásokkal teli, de mégis örömteli feladat. Az országban egyetlen repülőgép karbantartó cégként nehéz akár a potenciális pályaválasztókat, akár a már dolgozó kollégákat „megszólítni”. Az előadás kitért az egyéni életpályamodell kiszámítható, ösztönző és transzparens voltára, valamit a különböző generációk között motivációs különbségekre.

A program zárásaként a rendezvény elméleti síkon zajló részét a korábban már említett előadók- úgymint Dr. Merényi Attila és Filák Péter – gyakorlatorientált workshopjai tették még színesebbé.

A workshop-ot követően a téma iránt érdeklődők közvetlenül és kötetlen formában is tudtak beszélgetést folytatni az előadókkal, illetve a többi résztvevővel.

Az esemény ismét kiváló alkalmat adott arra, hogy az üzleti élet szereplői – úgymint vállalati közép- és felsővezetők, menedzserek, HR vezetők, munkatársak, szakértők, tanácsadók, trénerek – , valamint az egyetemi képzés kapcsán a témával érintett oktatók , illetve hallgatók újra találkozhassanak egymással és sor kerülhessen formális, valamint informális keretek közötti szakmai kapcsolódásokra is.

 

GALÉRIA