Oldal kiválasztása

A Neumann János Egyetem Eurázsia Központja, a Magyar-Kínai Fiatalok Baráti Egyesülete, valamint a Milton Friedman Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Tanszéke soron következő Eurázsiai kerekasztal beszélgetésére 2023. szeptember 29-én került sor.
A vándorkonferencia legutóbb Kínával és szomszédaival foglalkozott, míg a most megszervezésre kerülő rendezvényen a szakértők az Eurázsia Központ Közép-Ázsia kutatójának, Veres Szabolcsnak a moderálása mellett már egy újabb régióval; – jelesül – Közép Ázsia erősödő szerepével, valamint mindennek Magyarországra gyakorolt hatásairól beszélgettek.
A rendezvény házigazdája ezúttal a Milton Friedman Egyetem volt.

A téma szakértői, úgymint Rózsa József (Magyarország üzbegisztáni rendkívüli és meghatalmazott nagykövete), Dr. Szatmári Péter, (a Milton Friedman Egyetem általános és fejlesztési rektorhelyettese, egyetemi docens) valamint Prof. Dr. Vasa László (a Budapesti Metropolitan Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese) a területileg és gazdaságilag meglehetősen különböző államokat magába foglaló Közép-Ázsia nemzetközi kapcsolatait, azon belül is Magyarország ehhez kapcsolódó szerepkörét vizsgálták.

Már a beszélgetés kezdetén tisztázásra került, hogy milyen területet, illetve mely országokat is foglal, illetve foglalhat magában szűkebb és tágabb értelemben – a keletet nyugattal összekötő- Közép Ázsiának nevezett térség. Ezt követően a gyakran C5+1-ként nevezett országok együttműködési motivációi kerültek szóba, kiemelve a térségre hatást gyakorló külső erők befolyását, érdekeltségét is.
A szakértők egyöntetűen megállapították, hogy Közép-Ázsia jelenleg erőteljes gazdasági, földrajzi és politikai jellemzőkkel rendelkezik, így szerepe az átalakulóban lévő világrendben nem csupán regionális szinten, hanem globális méreteket tekintve is módosul.
A meghívott résztvevők között szerepeltek a Milton Friedman Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Tanszékének hallgatói is, akik a szakértők értékes gondolatai által az Eurázsiai térség újabb régiójának összetett világába nyerhettek betekintést.

A szakmai nézőpontok előadását követően a hallgatóságnak lehetőségük volt a témával összefüggésben kérdéseket is feltenni.
A rendezvénysorozat ezzel a beszélgetéssel korántsem ért véget, hiszen további közérdeklődésre tartó témák várnak még feldolgozásra.