Oldal kiválasztása

Motiváció, megtartás, elkötelezettség, teljesítmény menedzsment

IHRM konferencia, 2022. november 17.
Esemény összefoglaló

Nagy érdeklődés mellett zajlott  az IHRM konferencia sorozat első hibrid eseménye. A helyszínen több mint 70 fő, az online csatornán mintegy 40 fő követte az előadásokat és a kerekasztal beszélgetést.
November 17-én az IHRM rendezvények ötödik évada indult el. Ez volt a szakmai rendezvény sorozat 19. eseménye. A visszajelző lapon a kitöltők 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy: „Visszatérő résztvevő vagyok. Érdekesnek és értékesnek tartom a programsorozatot.”

Az előadások Katona Melinda, a Borealis Consulting Kft. ügyvezető igazgatója „Hogyan motiváljuk munkatársainkat, érjünk el fenntartható teljesítményt változó, bizonytalan időkben?” című előadásában idézte Jim Collinst, miszerint „A jövőt nem jósolhatjuk meg, de alakíthatjuk!”
Ennek jegyében beszélt arról, hogy hogyan kezelhetjük a kiszámíthatatlanságot a tudás határain túl, illetve, hogy melyek a jövő- és változás álló szervezet ismérvei. Hangsúlyozta a hiteles és tudatos vezetés fontosságát. Részletesen beszélt arról, hogy hogyan kezelhető a napjainkra jellemző bizonytalanság, és hogyan teremthető meg a biztonság a munkahelyeken.

Bán Zoltán, a MOL Csoportszintű Downstream HR vezetője „Kényes egyensúly a vonzás-megtartás-elkötelező ösztönzés háromszögében” című előadásában az összhang jelentőségét hangsúlyozta a vonzás, megtartás, ösztönzés hármasában. Elmondta, hogy cégenként, ágazatonként, időszakonként eltérő lehet, hogy melyikre helyezünk nagyobb
hangsúlyt, de fontos, hogy törekedjünk az eszközök, üzenetek, gyakorlatok harmonizálására, mert míg az összhang erősíti a tevékenységeink eredményeit, addig az összhang hiánya lerombolhatja az egyes területeken elért sikereket.

Dr. Poór József, MTA doktor, a Selye János Egyetem egyetemi tanára „Alkalmazotti magatartás, megtartás egy cseh–magyar empirikus kutatás tükrében 2022-ben egyéni és szervezeti válaszok tükrében” című előadásában, amelyet 2 kutató társával együtt tartott, felidézte az elmúlt száz évben lezajlott három globális válság (1929-2008-2020) főbb tapasztalatait. Így például azt, hogy míg az 1929-32-es válságra adott válasz jellemzően a bezárkózás, visszafogás volt, addig az aktuális trendek fokozatos nyitást, erős kormányzati támogatást mutatnak a pandémia alatti teljes lezárás és humán világválság megoldásaként.

Zdeněk Caha, PhD., a csehországi České Budějovice-i Technológiai és Üzleti Intézet Üzleti Stratégia Tanszékének igazgatója a kutatási eredmények bemutatása során elmondta, hogy bár a csehországi munkavállalók átlagbére egyharmadával magasabb, mint a magyarországiaké, mégis a cseh dolgozók elégedetlenebbek a jövedelmi helyzetükkel. Ugyanakkor hasonló a két országban a munkamotivációs mintázat.

Gyurián Norbert, a komáromi Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karának adjunktusa összefoglalva a tapasztalatokat, kiemelte, hogy az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus közvetlenül vagy közvetve érintette a magyar és cseh szervezeteket. A munkaerőpiaci anomáliák egyik jellemző kulcstünete a munkaerőhiány. Tovább, a válaszadók a megfelelőmunkahelyi légkör kialakítását és fenntartását kiemelten fontosnak tartják a munkavállalók
megtartása szempontjából.

A rendezvény második részében 60 perces workshopok keretében mélyedhettek el a résztvevők egy-egy adott témában.

Barathi Tamás, a Blue Colibri társalapítója és ügyvezetője „Tippek, trükkök a hatékony digitális platformok bevezetése és működtetése kapcsán” című workshopján a vállalati belső kommunikáció fő kihívásaival és az azokra ajánlott megoldásokkal foglalkozott. Ezeken belül fontos a bizonytalanság csökkentése és a pletyka visszaszorítása, a kollégák aktív bevonása a kommunikációs folyamatba, valamint a vezetők bevonása és aktív szerepvállalása. Mindez akkor tud hatékonyan megvalósulni, ha tisztában vagyunk a célokkal, lehetőségekkel, és tudatosan alkalmazzuk mind a vállalat központú, mind a munkavállaló
központú kommunikáció eszközeit, csatornáit.

Szőcs László, a BP GBS európai HR igazgatója, „Nem elég bevonzani, meg is kell tartani!” című workshopján először a megtartás tényezőivel kapcsolatos személyes véleményükről kérdezte a résztvevőket, majd összefoglalva sokéves HR vezetői tapasztalatait, elmondta, hogy kulcsfontosságú az igények gondos és folyamatos monitorozása a különböző generációkhoz, nemekhez, nemzetekhez tartozó, esetenként nagyon eltérő élethelyzetben lévő munkavállalók körében. Lényegesen növelhető a lojalitás, ha a vállalat jól méri fel az igényeket, és adekvát módon, testreszabott megoldásokkal, juttatásokkal támogatja a munkatársait.

A 2022-23-as (5.) évadban még 2 IHRM konferenciát szervezünk.

A teljes évad összefoglaló címe: Innovatív HR Megoldások – Humánerőforrás menedzsment gyorsan változó környezetben.

Időpontok és témák:

  • 2023. február 16. Téma: TOBORZÁS, KIVÁLASZTÁS
  • 2023. május 18. Téma: KÉPZÉS, FEJLESZTÉS, KARRIERMENEDZSMENT