Sikeres rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

Sikeres rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

2019. november 22-én a Milton Friedman Egyetem a Magyar Tudomány ünnepe alkalmából hallgatói workshopot és oktatói tudományos ülést rendeztünk.

A tudományos ülésszak keretében a Geopolitikai és az Alkalmazott infokommunikációs kutatócsoport tagjai éghajlatváltozás kérdését gazdasági, kommunikációs, szociális, világ- és biztonságpolitikai aspektusokból járták körül.

A délutáni tudományos ülésszakot dr. Perényi János, az egyetem rektora nyitotta meg, és beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar tudományos kutatás intézményesítőjének, Széchenyi Istvánnak a tudományossággal kapcsolatos gondolatai ma is aktuálisak.

Az első szekció elnöke dr. Szűts Zoltán, az Alkalmazott Infokommunikációs Kutatócsoport vezetője volt.

Vasali Zoltán, az ökopolitika egyik elismert hazai kutatója a rivalizálás és a globális klímaváltozás kérdését mutatta be.

dr. Jászberényi József, felnőttképzési igazgató, a Szenior Akadémia vezetője A klímaváltozás és ageing a következő évtizedek Európájában címmel prezentálta a lehetséges szcenáriókat, míg dr. Soós Eszter Petronella Franciaország szakértő Belpolitikai érdekek a klímaváltozás elleni francia politikákhoz kapcsolódóan címmel tartott előadást.

A második szekció elnöke Vasali Zoltán volt, az első előadást pedig dr. Szűts Zoltán tartotta Fake news vagy valós veszély: Az éghajlatváltozás megjelenítése az online médiában. Az előadás aktualitását az adta, hogy az információs társadalomban egyre kevésbé tudunk eligazodni a hírek között.

Práczki Péter, egyetemünk oktatója a Szemléletváltás a fenntarthatóságra nevelésben című előadásában bemutatta, hogy az egyetemi szemináriumokon milyen véleményformáló lehetőségek rejlenek a fenntarthatóság kérdésével kapcsolatban, végül pedig Sulyok Tamás felnőttképzési szakértő Az iskola és a képzés szerepe az éghajlatváltozás tudatosításában, kezelésében című előadásában a kompetenciák szerepét hangsúlyozta a klímatudatosságra nevelésben.

A sikeres tudományos ülésszakot élénk vita zárta, és a konferencia résztvevői megegyeztek, hogy a témát 2020-ban egy nagyobb léptékű konferencián tovább vizsgálják.