Sikeres „Digitális innováció” konferencia

Sikeres „Digitális innováció” konferencia

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Milton Friedman Egyetemen az Alkalmazott Infokommunikációs Műhelyének szervezésében Digitális innováció konferenciát tartottunk 2018. november 16-án.

A konferenciát Dr. Szatmári Péter rektor nyitotta meg, aki elmondta, hogy ez a tudományos esemény lehetőséget ad többek között az egyetemen folyó új képzések és kutatások bemutatására is. Rektorunk beszédében utalt mindazon kihívásokra, melyeket az infokommunikáció, a digitális innováció, az online biztonság kérdése jelentenek. A konferencia alapgondolata az volt, hogy az infokommunikációs technológiák mindennapi életbe való beépülésének következményeként radikálisan megváltozott nem csupán a kommunikáció, de a munka, a tanulás és a diplomácia világa is. Számos új kihívással néz szembe az egyetemi szféra, a munkaerőpiac és a közigazgatás.

A rendezvényen az egyetem piaci szakmai partnerei közül részt vett a Gránit Bank, mely egyben a konferencia támogatója is volt. A pénzintézetet Fekete György képviselte, aki bemutatta azon innovációkat, melyek a bankszektort jellemzik. Dr. Dragan Calovic, a belgrádi Megatrend egyetem rektorhelyettese külföldi előadóként a közösségi média erősödő társadalmi szerepéről beszélt, míg Dr. Honfi Vid tanszékvezető, illetve Dr. Bárkányi Pál főiskolai docens az üzleti intelligencia és a cyberbiztonság kihívásaira hívta fel a figyelmet.

Mivel egyetemünk küldetésében szoros kapcsolatban van az oktatás és a vállalkozás, Dr. Szűts Zoltán, az Alkalmazott Infokommunikációs Kutatócsoport vezetője, és Dr. Hárskuti János tanszékvezető az oktatási innováció, illetve a startup ökoszisztéma közeljövőjének szcenárióit vázolta fel.

Az előadások közben számos kérdés érkezett, újdonság volt a korábbi évekhez képest, hogy ezeket immár online is be lehetett küldeni, előadóink pedig azonnal tudtak reflektálni. A záró szekció egyben a Kutatócsoport bemutatkozása is volt, Dr. Nyáry Gábor a digitális diplomácia, Dr. Papp János Tamás az online szólásszabadság és a közösségi média szabályozása, Dr. Mihalik Judit a non-formális oktatás, míg Soós Eszter Petronella a digitális média francia politika életben betöltött szerepét mutatta be.

Sikeres konferenciánk nem csupán a folyamatosan fejlődő informatikai képzésünk, és az új kutatócsoportunk bemutatkozását is szolgálta, hanem elővezette a 2019 májusára tervezett, immár az intézmény nevével egyfonódott Versenyképesség konferenciánkat is.