Dr. Nagy Gábor

főiskolai docens

Bemutatkozás

A Budapesti Műszaki Egyetemen vegyészmérnöki, majd gyógyszeripari szakmérnöki diplomát szereztem, de érdeklődésem később az informatika felé fordult. Az Alaplap újságban megjelent  írásaimnak és a Cédrus Kiadónál 1991-ben megjelent könyvemnek köszönhetően csatlakozhattam a CHIP magazin szerkesztőségéhez szerkesztő-újságíróként.
Három év után kiléptem és felvettek oktatónak a Közgazdaságtudományi Egyetem Vezetőképző Intézetébe, ahol az oktatás és tananyagfejlesztés mellett az intézet számítógépparkját felügyeltem és helyi hálózatokat (Lantastic és Novell) alakítottam ki. Itt dolgozva szereztem doktori, majd kandidátusi címet egy határterületet (adattömörítés és adatbiztonság üzleti alkalmazásai) vizsgálva.
1995-ben egy kis rendszergazda csapathoz csatlakoztam, ahol új helyi 30 munkaállomásos hálózatot alakítottunk ki az angol Zeneca gyógyszercég budapesti irodájában, és bevezettük a Windows 95-öt és Office 95-öt és az Internet hozzáférést is. Ez jó iskola volt mind a hálózatok, mind a felhasználó-támogatás megfelelő megértéséhez.
Munkám mellett továbbra is megjelentettem írásaimat a CHIP magazin, a Computer Panoráma, a Heti CHIP és más informatikai és egyéb magazinokban, és egy sor könyvet adtam ki adattömörítés, számítógépvírusok, makrovírusok, a Word programozása, a Windows 95 hibái, a Windows Registry témakörökben a ComputerBooks, a SZAK kiadó és a Műszaki kiadó közreműködésével.
Az oktatástól sem szakadtam el, órákat adtam megbízott előadóként a GDF-en egy Informatikai biztonság kurzuson.
2002-ben újra csatlakoztam a CHIP magazinhoz, újraindítottuk azt, és két évig dolgoztam, ahol a cikkek írása, szerkesztése mellett a tördelést is el kellett végeznünk, mivel egy fél évig nem volt tördelőnk, hardver és szoftverteszteket készítettem, egy új céges helyi hálózatot építettem ki a szerkesztőségünknek, és egy évig üzemeltettem is azt, és én végeztem évekig a kiadványszámok mesterlemezeinek vírusellenőrzését.
Dr. Leitold Ferenc kollégámhoz csatlakozva részt vettem (szövegíróként) egy vírusenciklopédia elkészítésében, amit az ESET (NOD32) antivírus termékeinél tettek elérhetővé.
A Hungarovin-nél 1999-2000-között számítástechnikai osztályvezetőként egy 200 fős Windows 4 hálózatot üzemeltetem, és fejlesztettem.
2009-ben csatlakoztam a Zsigmond Király Főiskolához, ahol a Módszertani és Informatikai tanszéken kaptam főiskolai docensi státuszt, ahol általános informatikai tárgyat (Informatikai alapismeretek, Informatikai ismeretek, Online technikák, Új média) oktatok, én vagyok ezek tantárgyfelelőse is, és ehhez 2016-ban elkészítettem az MTMT-ben is feltüntetett 204 oldalas jegyzetet is az informatikához (Informatikai (alap)ismeretek címmel).
A Gazdasági informatika szakon én vagyok a tantárgyfelelőse a Számítógép architektúrák, Számítógép hálózatok, Operációs rendszerek, Adatok és hálózatok biztonsága, Hardver és operációs rendszer biztonsága tárgyaknak.
Ezen tárgyak jegyzetei, tananyagai, gyakorló anyagai fejlesztés alatt állnak.
2017 végén a Szabad Szoftver Alapítvány pályázatát elnyerve megírtam és kiadtam két könyvet (“LibreOffice alapozó” és “LibreOffice Pályázó” címmel). Ezek PDF formában ingyenesen letölthetők, és természetesen szerepelnek az MTMT-ben.
A nappali és levelező képzés mellett rendszeresen tanfolyamokat tartok az egyetemünkön szervezett és tartott Nyugdíjasok Óbudai Akadémiáján (Szöveg-és kiadványszerkesztés, táblázatkezelés, informatikai biztonság, és Self publishing témakörökben.
A nappalis tagozatos képzéseken rá kell ébresztenünk a hallgatókat, hogy az egyetemen a középiskolában megszerzett informatikai készségek messze elmaradnak a vártaktól, a levelező és nyugdíjas képzéseken pedig el kell – és el tudjuk – hitetni velük, hogy ők is képesek elsajátítani a szükséges tudást és készségeket.

Publikációk

MTMT

 

Kutatási területek

  • Informatikai biztonság
  • Adatvédelmi megoldások
  • Nyíltforrású rendszerek
  • Office programok
  • Számítógéphálózatok
  • Self publishing

E-mail cím

nagy.gabor@uni-milton.hu

Telefonszám

06 20/398 8077

Terem

“C” épület, 11-es terem

Fogadóóra

Egyénileg egyeztetett időpontban