Oldal kiválasztása

A Milton Friedman Egyetem Nemzetközi és Politikatudomány tanszéke, valamint ELTE Politikatudományi intézete közös kerekasztal beszélgetést rendezett a „Miért népszerűtlenebb napjainkban a zöldpolitika” címmel. A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

Vasali Zoltán a Milton Friedman Egyetem adjunktusa és Mikecz Dániel az ELTE politikatudományi intézet oktatója. A rendezvényt dr. Laki Ildikó, PHD a Milton Friedman Egyetem Nemzetközi és Politikatudomány tanszék docense nyitotta meg. A zöld politikai helyzetet érintő elemzések széleskörűek voltak, hiszen a kerekasztal résztvevői szabadon választhatták meg a vizsgált területeket. Az előadók által felvetett témák számos fontos kérdést érintettek, a gazdasági és klímaváltozási kihívásoktól kezdve az ipari szereplők és a társadalmi mozgalmak szerepéig.

Vasali Zoltán a beszélgetést az előttünk álló Európai Parlamenti választások elemzésével kezdte meg, kiemelve, hogy a zöld pártok jelenleg kevesebb támogatást élveznek, mint 2019-ben. Részletesen elemezte az elmúlt időszak fontos eseményeit, például a gazdák tüntetéseit és az EU-ban alkalmazott mezőgazdasági vegyszerek szerepét. Hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) továbbra is túldimenzionált támogatást kap. A zöld politika terén felvetette, hogy bár számos téma felmerül, nem minden esetben illeszkednek a társadalmi elvárásokhoz. A COVID-járvány korlátozó intézkedéseinek fontosságát is kiemelte, amelyek erősítették a zöld hozzáállás jelentőségét. Kiemelt figyelmet fordított Magyarország zöld energia és akkumulátor gyártásának ökológiai terheire, és említést tett a szennyező fizet alapelvéről. Kiemelte a glifozátok mezőgazdasági szerepét és rámutatott arra, hogy politikai szinten még nincs egyértelmű döntés a növényvédő szerek használatának felhasználása kapcsán. A zöld politika kihívásait, gyakran nehéz meghatározni a cselekvési lehetőségeket, mivel azok nem mindig egyértelműek vagy teljes mértékben láthatóak. Kulcsfontosságú kérdés, hogy hogyan hívja fel a közpolitika a figyelmet ezekre a problémákra.

Mikecz Dániel a 2019-es EP választások utáni zöld hullámra reagálva rámutatott, hogy a zöld politikai mozgalmak nem csupán társadalmi, hanem szakpolitikai szinten is megjelentek. A zöld átállás nem kizárólag a fehérgalléros réteget érinti, hanem mélyebb hatással van a munkásosztályra is. Az új liberális szemléletű zöld pártok kritikát fogalmaznak meg a kapitalizmusra, ugyanakkor olyan ügyeket támogatnak, amelyek a társadalmi progresszió felé mutatnak. Az 2024-es EU kampány elemzése szerint a zöld politika népszerűsége csökken, elsősorban gazdasági szempontok miatt. Az 2019-es EP választások zöld áttörést hoztak a szakpolitikai területeken is, mint például Magyarország klímavédelmi akciótervének megjelenése. A zöld politika szakpolitikai jelenléte eltérő mértékű érdektelenséget vált ki, azonban ennek gyakorlati hatása még nem egyértelmű. Mikecz úr a hazai környezetvédelmi témákra is kitért, például az akkumulátor gyárak pozitív és negatív hatásaira, főként a jelentős vízfogyasztásuk miatt.

Az előadások során részletesen megvizsgálták az európai parlamenti választások előtti zöld politika helyzetét, és rávilágítottak a jelenlegi kihívások és lehetőségek sokszínűségére. Vasali Zoltán és Mikecz Dániel elemzései mélyreható betekintést nyújtottak a zöld politika számos aspektusába, beleértve a gazdasági, társadalmi és környezeti dimenziókat is.

Az elmúlt időszak fontos eseményeinek részletes vizsgálata mellett hangsúlyozták a klímaváltozás és a fenntarthatóság fontosságát, valamint az ezekre adott politikai válaszok sokszínűségét. A társadalmi és szakpolitikai szinten megjelenő zöld hullámot elemző Mikecz úr rámutatott a zöld politika széles körű hatására, és arra, hogy ez nem csupán az elit, hanem az egész társadalom számára releváns.

Az előadók által felvetett témák és elemzések alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy a zöld politika terén még mindig számos kihívás áll előttünk, ugyanakkor rendkívül fontos az ehhez kapcsolódó közpolitikai figyelem és cselekvés. Az elkövetkező időszakban a zöld politika népszerűségének és hatékonyságának növelése érdekében további együttműködésre és innovatív megoldásokra van szükség mind a politikai, mind a társadalmi szereplők részéről.

A rendezvényen jelen lévő résztvevők számos kérdést intéztek az előadókhoz, melyek szinte az egész zöldpolitika széleskörű kérdéskörét érintették.

Írta: Décsy Gábor