Oldal kiválasztása
Újabb hónap telt el a vándorkonferencia életében, így 2023. október 27-én a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja, a Magyar-Kínai Fiatalok Baráti Egyesülete, valamint a Milton Friedman Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Tanszéke szervezésében ismét Eurázsiai kerekasztal beszélgetésére került sor.

A meghívott szakértők legutóbb a Milton Friedman Egyetemen a Közép Ázsiai térséggel foglalkoztak behatóbban, míg a mostani alkalommal a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjában Törökország átalakuló világrendben betöltött szerepe volt a fókuszban.

A téma apropója, hogy Törökország napjainkban modernkori történelmének talán legintenzívebb időszakát éli meg.

A rendezvény aktualitását tovább növelte az tény, hogy a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója is erre az időszakra esik.

A szakmai beszélgetést megelőzően Zoltai Alexandra az Eurázsia Központ kutatója néhány szóban összefoglalta a 2021-ben létrehozott Eurázsia Központ főbb tevékenységét, külön kitérve a havi rendszerességgel megjelenő Eurázsiai  Szemlére.

Ezt követően Dr. Szatmári Péter (a Milton Friedman Egyetem általános és fejlesztési rektorhelyettese, egyetemi docens) moderálása mellett a téma szakértői, úgymint Dudlák Tamás (az Eötvös Loránd Tudományegyetem Orientalisztika Intézet tudományos munkatársa), Kerekes György ( a Makronóm Intézet szakmai vezetője) és Tárik Meszár ( a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet kutatója) külön kitértek a keleti és a nyugati hagyományokat egyaránt ötvöző ország kulturális, politikai helyzetére, az iszlám világon belüli szerepére,illetve a térség Európai Unióval, valamint az európai országokkal való viszonyára.

A kerekasztal beszélgetés során a szakértők mindannyian megállapították Törökország makro és mikro szinten folytatott „inga” stratégiáját; külkapcsolatára jellemző rivalizáló attitűdjét.

Történelmi érintettségünk miatt természetesen a gazdasági, külpolitikai, védelempolitikai kérdések tisztázása mellett a beszélgetésben szó esett a jelenlegi magyar-török viszonyról is, illetve Törökország uniós tagsági esélyeinek a latolgatásáról. Ennek konklúziójaként megállapíthatjuk, hogy egyik szakértő sem lát igazán reális esélyt arra, hogy Törökország a közeljövőben „klasszikus” tagként az Európai Unióhoz tudna csatlakozni, hanem inkább egy speciális státuszú szereplőként.

A látókörük tágítása, valamint új nézőpontok megismerése, illetve ismereteik bővítése céljából a Milton Friedman Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Tanszékének hallgatói is részt vettek a rendezvényen.

A rendezvénysorozat ezzel az eseménnyel koránt sem ért véget, mivel számos egyéb megvitatásra váró és érdekesebbnél érdekesebb téma van az Eurázsiai kerekasztal szervezőinek a „tarsolyában”.

A következő kerekasztal beszélgetés várható időpontja 2023. november 17. (péntek)