Oldal kiválasztása

A Milton Friedman Egyetem nyomtatásban és elektronikus formában is megjelenő első számában a jelenben oly aktuális mesterséges intelligencia jelenségét vizsgálja egy meglehetősen szokatlan perspektívából. A lapszám szerzői – egyetemünk oktatói és külső, elismert kutatók – arra a kérdésre keresik a választ, hogy az emberiség jövőjét a mesterséges intelligencia támogatja vagy éppen fenyegeti.

A tematikus számba információs társadalom kutatók, közgazdászok, médiakutatók, filozófusok, társadalomkutatók és bölcsészek írtak, akik azt vizsgálták, hogy az emberiség  különböző veszélyekkel való szembenézését (a mi túlélésünket) a mesterséges intelligencia (MI) segíti, vagy éppen az lesz a végzete, és elképzelhető-e, hogy az MI végül túléli civilizációnkat is.

A tematikus számok sorozataként jelentkező interdiszciplináris lap célja az egyetem képzéseihez kapcsolódó területeken végzett tudományos provokáció. Mielőtt bárki egy kánonokat felborító, a tudományosságon túllépő, a tényeket figyelmen kívül hagyó journal-t képzelne el, jó értelemben véve kell kiábrándítanunk. A provokáció a közvéleményt foglalkoztató aktuális témák szokatlan, korábban kevés teret kapó tudományos megközelítését jelenti. A tudományos megközelítés hitelességét a dupla vak (double blind peer review) rendszer garantálja.

Az interdisziplinaritást pedig a közgazdaságtan, kommunikáció és média, digitális pedagógia, szociológia, politológia, információtudomány, vagy éppen a geopolitika kapcsolata szavatolja.

A lap főszerkesztője Csepeli György, felelős szerkesztője Szűts Zoltán. A szerkesztési munkát Vasali Zoltán végzi, míg a nemzetközi szakirodalomra történő kitekintést Soós Eszter Petronella szerkesztő koordinálja. A szerkesztők munkáját a szerkesztőbizottság támogatja, melynek elnöke Schottner Krisztina, tagjai  Guld Ádám, Mátyus Imre, Molnár György, Pók Attila, Szatmári Péter, Grajzcjár István, és Tózsa István. A kiadói jogokat az Egyetem gyakorolja.

A folyóirat első száma elérhető ide kattintva!