Oldal kiválasztása
Városok és terek, városi folyamatok, fővárosi városfejlesztés, Budapest és a városrehabilitáció – talán így is lehetne jellemezni Ongjerth Richárd: Budapest városmegújításának korszakai című előadását. Az előadás során bepillantást nyerhettünk Budapest városmegújításának különböző időszakaiba – az 1960-as évektől napjainkig. A társadalom és területiség egymásra hatása, értékállósága minden korszakban fontos volt, hol a terület fejlesztésére, hol pedig a terület és társadalom egymással történő szövetsége alapján működő városépítészeti stratégiákra helyezve a hangsúlyt.

Az előadó alapos részletességgel, képekkel illusztrálva vezette végig az előadás hallgatóit azokon a pontokon, amelyek fontos szerepet játszottak a főváros fejlődésében, életterének, kihasználásának és vonzóerejének kialakításában.

Gondolkodhattunk az 1960-as években indult lakásépítési program elemein, mely egyébként sokak számára óriási előrelépés volt egyéni életterének kialakításában. Izgalmas kérdéseket vetett fel az 1980-as években megkezdett városrehabilitáció, a köztér megújítási program eredményeinek köre, illetve a 2000-es években indított különböző új kezdeményezések, amelyek életünk minőségibbé és a város élhetőbbé válásában játszottak szerepet.

Az előadás elkalauzolt bennünket Budapesten a múlt és a jelen ívén keresztül és bizonyára elgondolkodhattunk azon, vajon, hogy fognak élni az emberek itt, a nagyvárosban 100 év múlva.

Köszönjük az előadást!

Laki Ildikó docens